четвъртък, 17 юли 2008 г.

КОЛИКИТЕ


Как да разпознаем коликите от другите неразположения на бебето?

Коликите обикновено са болки в коремчето на бебето, които се появяват около 2-рата седмица след раждането и продължават до края на 3-4-ия месец. За колики говорим, когато коремчето на бебечето е подуто, чува се куркане, а то плаче силно и пронизително и присвива крачета. Ако това състояние се повтаря често непосредствено след хранене, става дума именно за колики.

Коликите са съвсем естествено и често срещано явление в кърмаческия период, затова не бива да ви хвърля излишно в паника и притеснения. Въпреки, че пронизителният плач на бебето сигурно ви къса сърцето и се чудите как да облекчите състоянието му, трябва да знаете, че коликите са нещо съвсем нормално в периода на развитие на бебето и не предизвикват усложнения, увреждания или други заболявания.

Най-често срещаната причина за появата на коликите в кърмаческа възраст е поглъщънето на въздух заедно с кърмата. В резултат на това стомахчето на бебето се подува. Образуват се газове, които заедно с течната храна предизвикват болезнено разтягане на червата.

Как да облекчим състоянието на бебето с колики?

Първо е най-добре първо да се консултирате с детския лекар, за да установите, че няма друга причина за стомашното неразположение на бебето. Ако причината за неговия плач са единствено коликите, опитайте се по време на кърмене да прекъсвате храненето 3-4 пъти, за да го накарате да се оригне и така да изхвърли поетия с кърмата въздух. Най-ефективно е леко да повдигнете бебчето, така че коремчето му да лежи на вашето рамо и да го потупате леко по гръбчето. Със затоплена пелена или хавлиена кърпа, поставена на коремчето, можете да облекчите поне за кратко болките и да го успокоите да заспи. Ако обаче това не помага, в аптеката можете да намерите бебешки чайчета против колики с копър и ананасон или капки, съдържащи симетикон. Тази съставка не се резорбира от детското стомахче, а само спомага по чисто физически път за по-лесното изхвърляне на изпражненията. Капките са абсолютно безвредни и при по-упорити колики можете просто да ги давате на бебчето заедно с кърмата. Преди това обаче прочетете внимателно упътването на опаковката и спазвайте много точно дозировката! Ако храните бебето със шише, поискайте модел със система, които ще ви спести мъките с коликите, защото максимално предотвратява навлизането на въздух по време на хранене.

Няма коментари: