вторник, 15 юли 2008 г.

КАК ДА ПОДГОТВИМ СТАЯТА ЗА БЕБЕТО?


Преди да дойде у дома малкото човече, то вече е активирало с веста за бъдещата си поява цялото семейство да търси подходящото уютно място за неговото настаняване. Така и трябва. Добре е още по време на бременността да обсъдите с партньора си къде ще прекарва по-голяма част от „свободното си време” новият член на семейството. Трябва да решите дали искате бебето да спи във вашата стая, за да сте по-спокойни, че можете мигновено да реагирате на всяко негово проплакване, но да жертвате добрия спокоен сън. Ако пък избере за него самостоятелна детска стая, то тя трябва да близо до вашата, да е обезопасена и най-вече блестяща от чистота. За целта най-удачно по време на престоя на мама в родилния дом, тати да направи експересн ремонт за бебо у дома, като смени тапетите или боядиса стените в детската стая.

Ремонтът на татко
Най-удачно е да сложите в детската стая миещи се тапети или да боядисате стените с устойчива, но безвредна боя. Не прекалявайте с ярките цветове в стаята. По-добр решети стените и тавана в хармония от два нежни нюанса на светъл цвят. Пердетата могат да играят ролята на интересния ярък акцент – с щампи на анимационни герои, цветя или автомобилчета. Изберете ги от по-плътна материя, за да скриват добре детските очи от ранните слънчеви лъчи сутрин.

Бебешко кошче, кошарка или креватче?
По традиция първото легло, което избират родителите за мъничето, е бебешко кошче със стандартните размери 90 на 60 см. Обикновено то се продава в комплект с матрачето и завивките, което от една страна е идеалното решение за момента, но от друга – може да ви свърши работа само за няколко месеца напред. По-разумно решение е още от самото начало да поставите в стаята на бебето кошарка с размери 120 на 60 или 140 на 70 см. По детските магазини можете да намерите различни модели и варианти – от комбинира кошарки за сън и за игра, до сгъваеми и лесно приносими. Класика в жанра е разбира се дървената кошарка с решетъчни стени. Тя е изключително стилно решение. Здрава и удобна е, но задължително трябва да я снабдите с памучен обиколник, за да предпазите нежната главичка и меките части от тялото на бебето от рани и контузии.

Постелка, одеялце и възглавничка
Каквото и креватче или кошарка да избере за мъничето, поставвете на дъното му обезателно матраче или дунапренено дюшече, с дебелина минимум 10 см. Матракът или дюшекът задължително трябва да бъдат твърди и да отговарят точно на размерите на легълцето. Над тях,преди постелките и чаршафите, поставете непромокаема подложка или мушама, която лесно може да изпирате в гореща вода. Чаршафите, одеялата и всички завивки на бебето и добре да бъдат от 100% естествен памук, без примеси на изкуствени влакна или вълна, за да не предизвикат евентуално алергична реагция у детето. Възглавницата е добре да не бъде твърде мека, защото има опасност бебегто да се задуши в нея, ако се обърне по корем. Ако това е любимата му поза за сън, най-добре го научете да спи без възглавница.
Вместо завивки и одеяла по детските магазини сега можете да намерите изключително практични и удобни за употреба и по време на път бебешки спални чувалчета или торби. Ако сте му взели такава, имайте предвед, че те задържат повече топлина, затова обличайте бебето с един кат дрешки по-малко или от по-фини материи за през нощта.

Маса за повиване и шкаф за бебешките дрешки
Това са изключително важни неща, които на всяка цена трябва да осигурите в наличност в бебешката стая. В детските магазини можете да откриете различни варианти на масата за повиване – от подложка, която можете да поставите върху шкаф или маса, до такава със специално монтирани сгъваеми крака или плот за повиване, монтиран върху бебешкия шкаф за дрешки. Последният вариант е най-удобен за употреба, защото можете да сложите всичко, което ви е необходимо за преобличане в различните чекмеджета на шкафа – от памперси и бебешка козметика, до пеленки, ританки и други дрешки. Добре е мястото, където ще поставите асата или плота за повиване, да е добре осветен. Монтирайте насочваща лампа на стената или сложете лампион с чупещото се подвижно рамо в близост, за да можете сами да регулирате светлината.

Най-важното е да оставите достатъчно свободно пространство за игра и движение в детската стая. Мебелите и уредите в нея трябва да са с обезопасени ъгли. Същото се отнася и за всички контакти и стълбища в дома. Всички чупливи посуда и уреди е най-добре да приберете далеч от детския поглед и ръчички. А прахът и мръсотията са просто нежелани гости в стаята на бебето! Погрижете се първо за хигиената и свежия въздух в стаята. Мебелите и играчките можете да набавяте постепенно с израстването на мъника.

Няма коментари: