вторник, 15 юли 2008 г.

КОЙ ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА БЕБЕТО?


„Чувствам се изтощена от всички грижи за бебето, прането, готвенето и чистенето у дома. Съпругът ми е много ангажиран и няма възможност да ми помага. А напоследък дори почти не се виждаме за повече от няколко часа вечер преди сън.”

Тези реплики сигурно звучат познато на всяка модерна майка. В динамичният свят, в който живеем наистина понякога е трудно да разпределим по равно семейните ангажименти и грижата за децата помежду си. Но е добре поне да се опитаме, за да не се чувстваме капнали от умора в края на всеки ден, докато гледаме как пред очите ни се случва чудото на живота и детето ни расте и се променя с всяка изминала минута. Ето няколко съвета как да приобщите половинката си към новите грижи и семейни ангажименти:

1. Разумно е да проведете един предварителен разговор с бъдещия татко, още преди малкото създание да се е появило на бял свят.

2. Не се свенете да прехвърлете на силната си половинка в първите дни след раждането повечето от домакинските си задължения, като чистене, готвене и пазаруване. Дайте му шанс да ви докаже,че може да се справи. Не се притеснявайте, че това излишно ще го натовари и един ден ще ви го натяква. Напротив точно тези първи дни, когато се приберете с новороденото у дома и сте най-слаба, са идеална възможност за новия татко да докаже колко добър съпруг и загрижен баща може да бъде.

3. Дайте възможност на младия татко да се включи активно по време на къпането, повиването и приспиването на бебето. Мъжете обикновено правят това с удоволствие, защото ги изпълва с радост и гордост, че най-после са станали истински добри родители, каквито винаги са мечтали да бъдат.

4. Ако се чувствате много изморена в първите няколко седмици, а съпругът ви е твърде ангажиран, не се притеснявайте да звъннете на приятелка или съседка и да я помолите да отскочи до магазина или аптеката вместо вас. Всички ваши познати и приятели с радост ще откликнат на молбата ви. Одвен това така отново ще ги направите съпричестни към невероятното изживяване да се грижиш за едно толкова крехко и малко създание.

5. Ако имате по-големи деца, разпределете 2/3 от домакинската работа помежду им, поне в началото, докато вие отново „си стъпите на краката”. Децата няма да се сърдят и да ви противоречат за възложените ангажименти, ако след това ги оставите да прекарат известно време край бебето. Няма по-щастливи от тях в семейството, че на света се е появил някой по-малък, с който ще могат да си играя и който скоро ще им вика „кака” или „батко”.

6. Ако няма кой друг да ангажирате с част от домакинската работа, обмислете варианта със съпруга си да наемете домашна помощница, която да идва за няколко часа всеки ден, за да изпълни, поставените от вас задачи и ангажименти. Дори това леко да утежни семейния бюджет, няма нищо по-скъпоценно от вашето спокойствие и здраве. Така че в никакъв случай не мислете за домашната помощница като за „глезотия”, която могат да си позволят само изнежените и капризни съпруги на по-заможните мъже у нас.

7. Както и да разпределите задълженията и грижите за бебето между отделните членове на семейството, обезателно си оставете по час-два лично време за почивка и релакс. Така ще се презаредите с нови сили и енергия, за да се отдадете пълноценно на жадното за вашите ласки и внимание малко създание.

Няма коментари: