вторник, 15 юли 2008 г.

ПАЗАРУВАНЕТО = УДОВОЛСТВИЕ


Казват, че пазаруването е любимата антистрес терапия за жените и най-досадното занимание за мъжете в едно семейство. За децата пък разходката по магазините означава едно – подаръци, лакомства и добре прекарано време заедно с мама и татко. Затова помислете си как да съставите графика си така, че поне един ден в седмицата да си отделите за шопинг забавления със семейството. Сигурно някои родители веднага ще възразят, че да се разхождаж с децата по магазините е доста изморително, а понякога и дастя драматично занимание, ако предварително не сме изчислили разходите, които може да понесе семейния бюджет. Затова предлагаме ви следния план за действие при „Операция Щур Семеен Шопинг”:

Определете сумата, която можете да си позволите да похарчите.

Направете списък с необходимите покупки за всеки един член от семейството. Дайте възможност на децата сами да съставят своя и после подробно обсъдете всяка точка в него.

Оставете 1/3 от предвидената за пазаруване сума за малки радости и глезотии като почерпка в сладкарница, пуканки и сокче за разходката в парка или билети за кино за цялото семейство.

Направете точен списък на магазините, които искате да обиколите и приложете към него карта с маршрут, за да не губите излишно време по време на шопинг тура, а и за да следвате точка по точка изпълнението на мисията с пазаруването.

Според маршрута определете периодите време, които ще посветите на всяко едно от търговските места.
Вземете със себе си камера или фотоапарат, за да снимате забавните моменти в пробната или между рафтовете с играчки, обувки и дрехи.

Раздайте списък с необходимите покупки на всеки един от семейството (ако децата са по-мънички, можете и да нарисувате необхидимите неща). Нека всеки да си отбелязва какво вече е сложено в пазарската кошница и какво остава да се намери.

Така неусетно пазаравунето ще се превърне в забавна стратегическа игра, в която дейно участие ще има право да вземе всеки един член от семейството. В резултат освен това винаги ще сте наясно предварително за разходите и няма да ощетите излишно семейния бюджет. Проявете повече въображение и си създайте ваш личен семеен ритуал за пазаруване. Така от рано ще демонстрирате и научите децата да планират разходите си и да пазаруват разумно според нуждите си.

Няма коментари: